Vratni i potiljačni bol

Iako je učestalost vratnih diskus hernija i vratnog bola manja u odnosu na lumbalni, jednako ozbiljno ih treba shvatiti. Pacijenti sa ovim simptomima teže podnose svoje stanje u odnosu na pacijente sa lumbalnom ili torakalnim bolom.

Vrlo često se može primetiti kako je nekome glava pomerena ispred zamišljene linije vertikale tj. unapred. Osim objektivnog problema koji se može videti i na običnom rengen snimku, ovde je uzrok problema i u mišićima. Tačnije, na vratnim  mišićima- rektusima i skalenima (povlače rtne nastavke pršljenova na dole i time smanjuju normalan bočni ugao) dolazi do skraćenja, a mišići koji se zovu semispinalisi i longisimusi, su u prekomernom opterećenju. Osnov dobrog tretmana je u prepoznavanju ovih simptoma i njihovom otklanjanju, što se može postići pravilnim odabirom vežbi i njihovom doziranju.

Manuelne tehnike, korigovanje atlasa (prvog vratnog pršljena) i vežbe su ključni elementi rehabilitacije vratne kičme. Nameštanje atlasa, sa RTG rendgen snimkom koji je prethodno doneo pacijent, potpuno je bezbolno i neosetno. Na ovaj način, može se otkloniti potiljačni bol, nesvestice, vrtoglavice, mućenje vidnog polja, poboljšati kvalitet sna i raspoloženje…

Atlas u pravilnoj poziciji.

Atlas u nepravilnoj poziciji.